Si hi ha un joc que està revolucionant les xarxes socials, aquest és sens dubte el Paraulògic, un passatemps que consisteix a formar paraules a partir d’infinites combinacions amb l’ajuda de set lletres contingudes en un hexàgon, on ha d’aparèixer una lletra a cada paraula.
Sembla fàcil, oi? Doncs bé, més de cent mil catalanoparlants pensen que un entreteniment com aquest ajuda a reforçar el coneixement lingüístic de la llengua catalana, alhora que aprenen nous termes recollits al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans.
I és que Paraulògic no només és un joc fet per divertir-se, també és un trencaclosques pensat per aportar cultura als interessats en les llengües.
El risc d’extinció de la llengua catalana
Jordi Palou, impulsor del joc Paraulògic, ha llançat aquesta proposta per tal de mantenir viva la cultura i la llengua catalanes. El motiu de fer una cosa així és que es tem l’extinció de la llengua catalana en el futur pel seu escàs ús i desconeixement.
Les dades ens mostren que, entre els joves, el català no està de moda. Per exemple, mentre que l’any 2006 el 70% dels estudiants utilitzaven la llengua pràcticament tots els moments del dia, avui només el 20% ho continua fent.
Aquestes xifres han alarmat a molts lingüistes i catalanoparlants, que culpen les institucions de la seva lentitud i manca de suport a l’hora de posar en marxa iniciatives que afavoreixin l’aprenentatge i la inclusió del català en la vida de les noves generacions. .
L’arribada de Paraulògic renova l’esperança
Aquest fervor ha donat lloc a la creació de comunitats de catalanoparlants amb ganes d’aprendre tots els termes de la llengua a través d’aquest passatemps, inspirat en el Spelling Bee del New York Times. El fenomen d’Internet fins i tot ha aconseguit obrir un buit a Google Trends.
Serà aquest entusiasme el senyal de partida per a un renaixement de la llengua catalana que es requereix al territori espanyol? Els programadors i creadors de Paraulògic ho pensen. De fet, ja han publicat un llibre amb trucs Paraulògics i tenen previst continuar promocionant el joc.
En conclusió
Paraulògic és un projecte liderat per Jordi Palou i la col·laboració especial de programadors de SoftCatalà, que conjuntament pretenen estimular el coneixement lingüístic del català, fomentar l’ús de la llengua i fomentar l’interès per ella dins i fora de la Península.
A través d’un joc educatiu fascinant, els usuaris tenen accés a tot un diccionari al seu ordinador, telèfon mòbil i tauleta que obre un món al marge de la cultura que ha impregnat el país.